Στα 2,9 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, έναντι 1,1 δισ. δολάρια το 2011, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση στην World Investment Report 2013 του ΟΗΕ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις διεθνώς
Με το μεγαλύτερο, όμως, όγκο επενδύσεων να προέρχεται από εισροές ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων, προκειμένου να στηρίξουν τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών τους εταιρειών στη χώρα μας.
Μιλώντας για την πορεία των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε όλες τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, μεγάλες και μικρές, που σέβονται τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Έχουμε εργαστεί πολύ σοβαρά, εξετάζοντας σειρά επενδυτικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους 12 μήνες, τόνισε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά ποιοτικές επενδύσεις που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας κάθε επένδυσης στη χώρα μας, πρόσθεσε.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς πυλώνες που συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) και εκτίμησε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα από 1,5% του ΑΕΠ σήμερα μπορούν να φτάσουν το 7,5% τα επόμενα επτά χρόνια, δίνοντας έμφαση στη σημασία της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας της οικονομίας, αλλά και της αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας που έχει σημειωθεί.
Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία της φετινής World Investment Report, η Μαρίνα Παπαναστασίου, καθηγήτρια του Middlesex University, η οποία εκπροσωπεί την UNCTAD στην Ελλάδα, ανέφερε ότι σε διεθνές επίπεδο οι παγκόσμιες εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων σημείωσαν πτώση το 2012 κατά 18% φτάνοντας τα 1,35 τρισ. δολάρια, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας σε αρκετές χώρες.
Για την Ελλάδα, σημείωσε, ότι το απόθεμα των ΞΑΕ το 2012 αυξήθηκε σε 37,8 δισ. δολάρια από 29,1 δισ. δολάρια το 2011. Οι καθαρές εκροές ΞΑΕ το 2012 ήταν – 39 εκατ. δολάρια από 1,7 δισ. δολάρια το 2011.
Μιλώντας στη διάρκεια της παρουσίασης ο Νίκος Βερνίκος, εφοπλιστής, πρόεδρος του International Chamber of Commerce Ελλάδος, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στα εμπόδια που υπάρχουν για να πραγματοποιηθούν ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στη «δαιμονοποίηση» των off shore εταιρειών. Δεν μπορεί κανείς να επενδύσει χωρίς να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των off shore εταιρειών, είπε ο κ. Βερνίκος, επισημαίνοντας επίσης, ότι το σύστημα καταφέρει να περάσει ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο, όποιος συμμετέχει σε off shore εταιρεία δεν μπορεί να συμμετάσχει στα κοινά. Έτσι, έχει αποκλειστεί η σημαντική προσφορά που θα μπορούσε να έχει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας.
Από την πλευρά του, ο Μίλτος Καμπουρίδης, συνιδρυτής και managing partner της Dolphin Capital Partners, που έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια στην Ελλάδα, εστίασε την παρέμβασή του στο ζήτημα των επενδύσεων στον τομέα του real estate και του τουρισμού. Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο υποσχόμενες αγορές διεθνώς στον τομέα αυτό, αλλά όμως ταυτόχρονα μια από τις πιο δύσκολες αγορές να επενδύσει κανείς, λόγω προβλημάτων (γραφειοκρατία, θεσμικό πλαίσιο κ.λπ.). Πρόσθεσε, πάντως, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει ελπιδοφόρα βήματα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη απόφαση για χορήγηση αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν στην αγορά ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις μόνον από την Κίνα μπορεί να γίνουν συναλλαγές στην Ελλάδα άνω του ενός δισ. ευρώ, στον τομέα αυτό, πρόσθεσε.
Ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθούν άνω των 25 ολοκληρωμένων τουριστικών θέρετρων (ξενοδοχεία με γκολφ κλπ) που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν άνω των 5 δισ. στην ελληνική οικονομία, την στιγμή που λειτουργούν μόνο ένα – δύο τουριστικά θέρετρα.
Μίλησαν, επίσης, ο Σωκράτης Πλούσας, αντιπρόεδρος του Hellenic Start Up Association και συνιδρυτής της Neovent Business Accelerators και ο Δρ. Νικόλαος Τραυλός, κοσμήτωρ, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.
Κάθε χρόνο η United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) παρουσιάζει τα στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI) από και προς την Ελλάδα που περιέχονται στην World Investment Report 2013 σε συνέντευξη τύπου που οργανώνει από κοινού με το DEREE – The American College of Greece στο κτίριο τού Κολεγίου.