Με απλά λόγια, η Ελλάδα υπερέχει σε φυσική ομορφιά, γεωγραφική ποικιλομορφία, καλό κλίμα, ασφάλεια και πλούσια πολιτισμική κληρονομιά.
Συνεπώς προσφέρει ποικιλία επιλογών για όλα τα βαλάντια. Από την άλλη όμως, υστερεί σε υποδομές που θα μπορούσαν να την κάνουν ελκυστική εκτός καλοκαιριού. Στη θεωρία όλοι μιλάνε για την ανάγκη δήμιουργίας γηπέδων γκολφ, μαρινών, χιονοδρομικών κέντρων, θεματικών πάρκων κ.λπ. Αλλά στην πράξη ούτε γίνονται δημόσιες επενδύσεις ούτε υπάρχει θεσμική στήριξη και προστασία στις ιδιωτικές.
Υπάρχει ένα αρκετά καλό επίπεδο στελεχών, όχι απαραίτητα λόγω τεχνικής κατάρτισης, αλλά λόγω μιας κουλτούρας φιλοξενίας και φιλότιμου που έχουν οι Έλληνες. Δεν είναι αρκετά, όμως, αυτά. Θεωρώ πολύ σημαντική την επέκταση των ιδρυμάτων που προσφέρουν τουριστική εκπαίδευση για τους εξής λόγους:
• Η ελληνική τουριστική βιομηχανία από μόνη της μπορεί να απορροφήσει όλους αυτούς τους αποφοίτους.
• Το επίπεδο της στελέχωσης και συνεπώς των υπηρεσιών θα αναβαθμιστεί.
• Οι ξένοι φοιτητές που θα έρχονται στην Ελλάδα για να σπουδάσουν θα αποτελούν πηγή εισοδήματος για τη χώρα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ένας φοιτητής ισούται με 18 τουρίστες.
Στη θεωρία όλοι μιλάνε για την ανάγκη δημιουργίας γηπέδων γκολφ, μαρινών, χιονοδρομικών κέντρων, κ.λπ. Αλλά στην πράξη ούτε δημόσιες επενδύσεις γίνονται ούτε υπάρχει θεσμική στήριξη και προστασία στις ιδιωτικές.
Η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Τα πιο βασικά από πλευράς δραστηριότητας είναι τα γήπεδα γκολφ, οι σύγχρονες μαρίνες, τα κέντρα ευεξίας και τα κέντρα αθλητικού τουρισμού. Για μένα όμως το πιο σημαντικό είναι η έλλειψη ποιοτικών μονάδων, σχεδιασμένων από κορυφαίους αρχιτέκτονες, υπό τη διαχείριση των πιο γνωστών διεθνών hotel brands και με προσφορά πολυτελών κατοικιών προς πώληση και διαχείριση. Αυτές οι μονάδες ανεβζουν το κύρος και την εικόνα ολόκληρης της χώρας.
Λόγω των δραστηριοτήτων της Dolphin Capital, αν έπρεπε να επιλέξω ένα μέρος, θα έλεγα την Αργολίδα, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε ως τη Riviera της ανατολικής Μεσογείου, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνωρισιμότητα.
Κάποιος που θέλει να το κάνει αυτό στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τα εξής τρία βασικά εμπόδια: έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων και δανεισμού, δαιδαλώδη γραφειοκρατία σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης και ένα Δημόσιο που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του (επιστροφή ΦΠΑ, πληρωμή αναπτυξιακών κονδυλίων).