Να προφυλάξουμε τον Τουρισμό μας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που φέρει συνάλλαγμα περί τα 14 δισ. ευρώ το 2014. Ενώ η συνολική άμεση ή έμμεση συνεισφορά του ελληνικού Τουρισμού στην πραγματική οικονομία είναι 37,6 δισ. ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ.
Απόφοιτος του ΜΙΤ, ο Μίλτος Καμπουρίδης προτίμησε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και τον Τουρισμό Απόφοιτος του ΜΙΤ, ο Μίλτος Καμπουρίδης προτίμησε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και τον Τουρισμό Δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια -αυτά της κρίσης- η συμβολή του εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%, συμπαρασύροντας σ’ αυτήν την πρόοδο πλήθος άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων.
Τη φετινή τουριστική χρονιά δημιουργήθηκαν 120.000 νέες θέσεις εργασίας.
Μ’ αυτά τα ωραία νέα -δεν είναι λόγια, αλλά νούμερα- που ανεβάζουν το ηθικό όλων και δίνουν αισιοδοξία για το μέλλον, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέας Ανδρεάδης, έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου «Τουρισμός και Ανάπτυξη», που έγινε στο Καβούρι, με ενδιαφέρουσες και ζωηρές συζητήσεις, με ιδέες και απόψεις, και με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, που δείχνει δυναμισμό και εκπροσωπεί με ομορφιά και επάρκεια την Ελλάδα κι αποδεικνύεται κατάλληλη σ’ αυτό που κάνει, του Peter Long, ο οποίος θεωρείται εκπρόσωπος του μεγαλύτερου τουριστικού γραφείου, διεθνώς, μελών της κυβέρνησης, επιχειρηματιών και πολλών Ελλήνων και ξένων σχετικών με τον χώρο.
Η νέα γενιά
Μας έκανε εντύπωση η έντονη συμμετοχή νέων επιχειρηματιών με δραστηριότητες, βεβαίως και εκτός των ελληνικών συνόρων, με δυναμισμό, φρέσκιες ιδέες, διαφορετική οπτική των πραγμάτων…
Είναι η νέα γενιά, που θέλει να… αλλάξει την Ελλάδα, έλεγαν κάποιοι παλαιότεροι.
Είναι έξυπνα και μορφωμένα παιδιά, κι ας υπάρχουν διαφωνίες μαζί τους, είπε xαρακτηριστικά ο αγαπητός, σε όλους, ή… σχεδόν σε όλους Μιχάλης Σακέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Ενας εξ αυτών είναι ο 40χρονος Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital (επενδυτικός όμιλος στο τουριστικό real estate από το 2004).
Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου του στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, είναι πάνω από 300 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια.
Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μιλάει κοφτά και σύντομα.
Ξέρει να διαχειρίζεται την οικονομία του χρόνου.
Του κάνει εντύπωση, μας έλεγε, τόσο χρόνο έχουν και διαθέτουν μερικοί για να… αναλύουν. Αυτό αισθάνθηκε και στο Νταβός, στην παγκόσμια οικονομική σύναξη των ισχυρών, όπου πήγε μία φορά έτσι για εμπειρία…
– Εσείς πώς αξιοποιείτε τον χρόνο σας; τον ρωτώ.
– Με δουλειά, δουλειά, δουλειά.., λέει.
– Είχα ρωτήσει κάποτε, στο Νταβός, επίσης, τον πρόεδρο της General Electric, έναν Αμερικανό ηλικιωμένο, πανέξυπνο άνθρωπο, με μάτια που άστραφταν και με πολύ χιούμορ στην πορεία, πώς έβγαλε τα τόσα του λεφτά. Και μου απάντησε: «με πολλή δουλειά κι άλλη τόση τύχη». Πώς σας φαίνονται τα λόγια αυτά ενός τόσο έμπειρου επιχειρηματία; ρώτησα.
– Νομίζω πως αυτά τα δυο πάνε μαζί. Το ένα φέρνει το άλλο, είπε.
Μαθηματικό μυαλό
Ο Μίλτος είναι από την Κύπρο. Αποφοίτησε από το ΜΙΤ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, με τρία πτυχία στη Μηχανολογία και Μαθηματικά.
Είναι ενδιαφέρον πως έχει, ήδη, αρκετές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές διακρίσεις και κέρδισε χάλκινο μετάλλιο σε διεθνείς μαθηματικές ολυμπιάδες.
– Ξεκίνησα χωρίς να έχω φράγκο! Και οι σπουδές με υποτροφία, εννοείται, μου λέει.
– Και;
– Σταμάτησα στη μέση το διδακτορικό μου για να δουλέψω δύο χρόνια στην Goldman Sachs (Το 1998, η G.S. του απένειμε βραβείο καινοτομίας για έργο του στη Μ. Βρετανία). Και μετά συνεργάστηκα για 5 χρόνια με τον George Soros.
– Τι αποκομίσατε απ’ αυτήν την εμπειρία;
– Ο τρόπος δουλειάς, που σε εκτοξεύει. Το ρίσκο. Οι καλοί συνεργάτες, είπε απαριθμώντας τις χώρες όπου έχει εργαστεί, σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία.
– Στην Ελλάδα πώς «προσγειώθηκες;», τον ρώτησα.
– Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ποιότητα, αντί ποσότητα.
Για να κτιστούν καινούργια και ποιοτικά resorts χρειάζεται περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης διαδικασίας και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, είπε. Τόνισε πόσο είναι δαιδαλώδεις οι διαδικασίες. Εχει μετρήσει 2.820 έγγραφα (!) που απαιτήθηκαν για μερικά από τα έργα του, εδώ…
Και καταλήγει λέγοντας πως τα διεθνώς αναγνωρισμένα ακριβά brands προσελκύουν υψηλό, ποιοτικό τουρισμό, που ξοδεύει.
Οσα περισσότερα τέτοια, λέει, τόσο το καλύτερο για όλους.