Η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει το ταμπού γύρω από την πώληση γης εάν θέλει να μειώσει το χρέος της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Εάν η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις να κρατηθούν τα περιουσιακά στοιχεία στα χέρια του δημοσίου, τότε, το σχέδιο για τη συγκέντρωση εσόδων δισ. ευρώ από την πώληση ακινήτων θα αποτύχει, προειδοποιεί με δηλώσεις του ο Μίλτος Καμπουρίδης, της Dolphin Capital Partners. Η εταιρεία του αναπτύσσει επτά πολυτελή resorts στην Ελλάδα και δηλώνει ότι θα χρειαστεί επενδύσεις 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης. «Κανένας ξένος επενδυτής δεν θα θέλει να μισθώσει και να του πουν ότι θα πρέπει να αναπτύξει το ακίνητο», εξηγεί ο Μ. Καμπουρίδης. Επιπλέον, πολλές εταιρείες θα αποθαρρυνθούν από την ελληνική γραφειοκρατία, αφού η Dolphin Capital χρειάστηκε να συγκεντρώσει 2.200 υπογραφές από το κράτος για τις επενδύσεις της.
Ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, Silvio Peruzzo χαρακτηρίζει ως πολύ φιλόδοξο το στόχο για έσοδα 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις. «Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικό μέρος της προσπάθειας για τη σταθεροποίηση του χρέους, όμως, δεν είναι πανάκεια», εξηγεί.
«Η κυβέρνηση στέλνει αντιφατικά μηνύματα, όμως, νομίζω ότι θα βρει έναν τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επενδυτών», δηλώνει ο Γιάννης Περρωτής, της CB Richard Ellis Atria.
Ο Μ. Καμπουρίδης μιλά για αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για παραθεριστικές κατοικίες και υπολογίζει ότι θα μπορούσαν να πουληθούν 25.000 εξοχικά σε ένα χρόνο, αντί 10 δισ. ευρώ.
«Οι Έλληνες θέλουν την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Έχουν μια λανθασμένη εντύπωση για την ιδιοκτησία, λες και η γη που θα πουληθεί θα μεταφερθεί σε μια ξένη χώρα», εξηγεί. «Η αξία σίγουρα υπάρχει. Είναι περισσότερο θέμα της ικανότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μία σωστή διαδικασία πώλησης».