Αναμένεται έκρηξη στις παραθεριστικές κατοικίες – αλλάζει το χωροταξικό σχέδιο οργανωμένης δόμησης. Κλειδί το σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού που προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2013 και εκχωρεί για εκμετάλλευση τα ωραιότερα «φιλέτα» της χώρας
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι – κυρίως συνταξιούχοι – είναι εν αναμονή «πελάτες» παραθεριστικής κατοικίας σε οργανωμένα συγκροτήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες ευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού.
Κλειδί στο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση με ορίζοντα το 2013 και πρόκειται να αλλάξει τον χάρτη της χώρας, είναι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Σουφλιάς σε λίγους μήνες, βάσει του οποίου θα υπάρχουν σε κάθε νομό… ευκαιρίες επένδυσης.
Στα 150 στρέμματα. Με το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό η κυβέρνηση βάζει μπρος το σχέδιο για εκχώρηση των ωραιότερων «φιλέτων» της χώρας, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ ήδη πολύ μεγάλες εταιρείες real estate έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις ακόμα και σε πολύ μικρά νησιά, με στόχο την ανέγερση συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας. Μάλιστα οι φορείς του τουρισμού έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους ώστε να επιτρέπεται η οργανωμένη δόμηση στα 150 στρέμματα, από τα 300 στρέμματα που ισχύει σήμερα. Στα 150 στρέμματα με κάλυψη 20% μπορεί να αναπτυχθούν 30.000 τ.μ., τα οποία μπορούν να «βγάλουν» ένα ξενοδοχείο και 60 παραθεριστικές κατοικίες.
Όπως τονίζει ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης του Ομίλου Dolphin Capital, «εμείς έχουμε μέχρι τώρα μισό δισεκατομμύριο ευρώ μόνο ίδια κεφάλαια για επενδύσεις σε τουριστικά συγκροτήματα. Όταν όμως αρχίσουν οι επενδύσεις, υπολογίζουμε πως θα έχουμε διαθέσιμα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ». Ο κ. Καμπουρίδης εξηγεί ότι σύμφωνα με έρευνες στον κλάδο του real estate, «υπάρχουν 10.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν “ένα σπίτι στη Μεσόγειο”. Η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει τουλάχιστον 10% αυτής της αγοράς, που αντιστοιχεί σε ένα εκατομμύριο “πελάτες”».
«Στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν πωληθεί 4.000.000 κατοικίες την τελευταία δεκαετία, ενώ ειδικά η Ισπανία πωλεί 150.000 κατοικίες τον χρόνο». Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι «πελάτες» χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: οι 50άρηδες semi-retired (δηλαδή όσοι εργάζονται έξι μήνες), οι 30άρηδες γιάπηδες που θέλουν ένα εξοχικό υψηλού επιπέδου στη Μεσόγειο, οι 70άρηδες συνταξιούχοι που επιθυμούν να ζήσουν εντελώς διαφορετικά τα επόμενα χρόνια της ζωής τους και απλοί… τουρίστες που αντί για τα ξενοδοχεία, προτιμούν σπίτια που ενοικιάζουν με τη σεζόν.
Αντιδράσεις Οικολόγων
Κίνδυνος να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον
Οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και στελεχών του τουρισμού είναι έντονες, μπροστά στο διαφαινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη των τιμών της γης. Οι πρώτοι μιλούν για κίνδυνο να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον από τις «βαριές» τουριστικές επενδύσεις, με τη μελλοντική υποθήκευση του τουριστικού προϊόντος, και οι δεύτεροι για «ταφόπλακα» στον τουρισμό…
Όπως επισημαίνει η κ. Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης και Οικοτουρισμού του WWF, «έως τώρα δεν έχουμε δει παρά μόνο ευκαιριακούς στόχους που περιλαμβάνουν όλες τις μορφές, από συνεδριακό τουρισμό μέχρι γήπεδα γκολφ και oικοτουρισμό».
Το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης που η Ελλάδα αντιγράφει κυρίως από την Ισπανία, περιλαμβάνει κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων μικρού ύψους και πολλών μπάνγκαλοουζ σε συνδυασμό με γήπεδα γκολφ, συνεδριακά και αθλητικά κέντρα, αλλά και συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών. Η πρόσφατη απεμπλοκή της επένδυσης 1,2 δισ. ευρώ αγγλικής εταιρείας σε έκταση 25.000 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, η οποία θα προσθέσει στην Κρήτη άλλες 7.000 κλίνες υπό μορφήν έξι «χωριών» και θα δημιουργήσει εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία στον Νομό Λασιθίου, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Εκατομμύρια στρέμματα γης στους χάρτες του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό περιμένουν να υποδεχτούν τους «Ευρωπαίους συνταξιούχους» που επιθυμούν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα. Για τον καθορισμό των περιοχών όπου θα επιτρέπεται η νέου τύπου τουριστική ανάπτυξη, έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έξι συναντήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και της υπουργού Τουρισμού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Ο κ. Καμπουρίδης επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού μοντέλου προϋποθέτει «την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών όρων από πλευράς του ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί αν δεν τεθούν περιορισμοί υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος η Ελλάδα να καταστραφεί τα επόμενα 20-30 χρόνια».